ZUS

ZUS

Het duo Van Boxel en Koreman en hun bureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] werken aan gevraagd en ongevraagd ontwerp en onderzoek op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp. Het bureau, opgericht in 2001, bestaat uit een 22-koppig, internationaal en multidisciplinair team met vestigingen in Rotterdam en New York.

De verbeeldingskracht van architectuur kan volgens ZUS bijdragen aan een noodzakelijke verschuiving van grenzen tussen het private en het publieke, lange en korte termijn, tijdelijk en permanent. Binnen deze tegenstrijdigheden kunnen werkelijk vooruitstrevende projecten ontstaan die aan de ene kant een lange termijn verantwoordelijkheid op zich nemen en aan de andere kant uitnodigen tot gebruikers en publieke betrokkenheid. Hiermee zijn de projecten nooit losstaande statements, maar zijn ze altijd fundamenteel verankerd in de stad, het publieke domein en binnen de lange traditie van ruimtelijk ontwerp.

Op het gebied van landschapsarchitectuur heeft ZUS ontwerpen gerealiseerd zoals het parkontwerp Printemps à Grand Bigard voor een 17e-eeuws landgoed in Brussel, het Central Park van de World Expo en het landschap van het Nederlandse Paviljoen in Shanghai. Wat betreft complexe, integrale vraagstukken houdt ZUS zich onder andere bezig met de ontwikkeling van het gebied dat in 2012 door orkaan Sandy getroffen is: de New Meadowlands in New Jersey. Hier komen kustbescherming, stedelijke en ecologische ontwikkeling volledig samen. ZUS ontwerpt ook grootschalige stedenbouwkundige plannen zoals Almere Duin; een kustbuurt van 3000 woningen, die op dit moment in aanbouw is. Grote infrastructuurprojecten waarin mobiliteit en de publieke ruimte een belangrijke rol speelt zijn Zuidasdok en de omlegging van de N18.

Een typisch resultaat van hun proactieve en erkende methode is Test Site Rotterdam, een voorbeeldproject op het gebied van participatieve stedenbouw en stadsvernieuwing. Als start van een reeks ontwikkelingen heeft ZUS een leegstaand kantoorpand in het centrum getransformeerd tot een stedelijk laboratorium, bekend als het Schieblock. Het pand wordt doorkruist door een 390 meter lange voetgangersbrug, de Luchtsingel, die de gescheiden delen van het gefragmenteerde stadshart van Rotterdam met elkaar verbindt. De brug werkt als een ruggengraat voor de ontwikkeling van een serie aan nieuwe publieke ruimten. De voetgangersbrug is mogelijk gemaakt door crowdfunding en een investering vanuit Stadsinitiatief Rotterdam. ZUS heeft voor de Test Site de Urban Intervention Award Berlin uitgereikt gekregen en is tot finalist van de European Prize for Urban Public Space gekozen.

Vanwege hun ongevraagde advies en interdisciplinaire werk wonnen ze de Maaskantprijs voor Jonge Architecten en werden ze in 2012 verkozen tot Architect van het Jaar. Van Boxel en Koreman zijn Visiting Professors aan de Syracuse University School of Architecture, geven leiding aan het Gentrification Lab NYC en werken aan hun nieuwe boek The City of Permanent Temporality.

Schiekade 189
3013 BR Rotterdam
www.zus.cc