Unilever verkiest Rotterdam boven UK voor hoofdkantoor

Unilever verkiest Rotterdam boven UK voor hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van voedings- en wasmiddelenconcern Unilever komt naar Rotterdam. De raad van bestuur heeft daarover nu na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Het moederbedrijf van merken als Axe, Knorr en Dove heeft nu nog twee hoofdkantoren: in Londen en in Rotterdam. Dat wordt er nu één. Unilever wordt ook op papier één bedrijf, gevestigd in Nederland. De maatregelen moeten het bedrijf beter beschermen tegen vijandige overnames. Vorig jaar dreigde een vijandige overname door branchegenoot Kraft Heinz. In Nederland zijn er meer regels die een bedrijf kunnen helpen bij een bescherming tegen een overname. Met de herschikking van de topstructuur komen er enkele tientallen banen van Londen naar Nederland.

Brexit
Unilever-topman Paul Polman zegt dat het besluit los staat van de brexit. De Britse regering laat weten dat Unilever vandaag "een langdurige verbintenis met het VK bekrachtigt door de twee snelstgroeiende bedrijfsonderdelen in het VK te houden", zegt een woordvoerder. "Daarmee blijven 7300 banen behouden en jaarlijks 1,3 miljard euro aan investeringen."

Rajesh Agrawal, de Londense wethouder van van Economische Zaken, noemt het verlies van de hoofdzetel een teleurstellend besluit voor de City. "Het laat nog eens zien hoe belangrijk het is om een brexit-deal te sluiten die de positie van Londen veilig stelt als Europa's belangrijkste zakencentrum. Dat kan het best door deel te blijven uitmaken van de gemeenschappelijke markt en de douane-unie."

Britse analisten voorzien een political firestorm als gevolg van het Unilever besluit. Het verlies van de hoofdzetel van Unilever wordt gezien als een gevoelige klap voor de voorstanders van de brexit. Die proberen de zakengemeenschap gerust te stellen over de gevolgen van het uittreden uit de EU op de langere termijn. Eerder zei Polman dat de brexit slecht is voor de business van Unilever. In december werd een besluit over het hoofdkantoor uitgesteld, vanwege "politieke spanningen en emoties in Europa". Juist vandaag zou premier May een delegatie zakenlieden ontvangen, om te praten over de brexit.