Recap kennissessie #3 New ways of working
In de kennissessie van Vereniging RCD willen we de mensen en bedrijven uit het Central District op een gemakkelijke manier met elkaar in contract brengen aan de hand van actuele thema’s. Deze kunnen groot of klein zijn. Dit doen we sinds de Covid-19 uitbraak vooralsnog in online kennissessies. En met veel plezier! Wil je hier ook een keer bij aanwezig zijn of heb je een onderwerp waarover je graag met anderen uit het gebied wil nadenken? Laat het ons dan weten!
In Kennissessie #3 trokken we op met Venture Café Rotterdam zodat eenieder die geïnteresseerd was kon deelnemen. We vroegen Joyce Kornet-Vreugdenhil voor haar reflectie en ervaringen op de huidige tijd ter introductie van deze sessie. Joyce is sinds eind 2019 General Manager van CIC Rotterdam en tevens bestuurslid van Vereniging RCD. In CIC Rotterdam wordt een high end omgeving geboden die je helpt om bedrijven zo goed mogelijk te faciliteren. Oa bij het vinden van investeerders, door gebruik te kunnen maken professionele vergaderruimtes en heel veel netwerkmogelijkheden te organiseren via Venture Café. Tal van start- en scale-ups hebben inmiddels hun weg gevonden in CIC Rotterdam. Maar hoe kijkt Joyce naar deze tijd? Ziet zij andere
new ways or working ontstaan die gaan blijven?
Het CIC-team was er al op tijd bij door de berichten uit het buitenland serieus te nemen. Al ruim voor de persconferentie van de premier werd besloten om vanuit CIC een paradoxaal advies te geven aan hun klanten: werk zo veel mogelijk thuis. Ook voor het team zelf. Daar waar ze normaal gesproken echt een kantoorteam zijn, vonden ook zij nu noodgedwongen de weg naar elkaar via Zoom. In het begin even zoeken. Welke vaste momenten ruimen we in? Hoe kunnen we onze klanten het beste helpen? Hoe houd je je team betrokken? Normaal was er sprake van zoveel mogelijk persoonlijk contact, maar nu even niet.
Inmiddels bijna twee maanden verder ziet Joyce dat het eigenlijk best goed werkt. De behoefte aan kantoor is er wel degelijk,
maar naar de toekomst zal een hybride vorm aanblijven. Het is zoeken naar de ideale combinatie tussen online en offline. Wat kan gemakkelijk ook via een online meeting en wat laat je het liefst over aan offlinewereld. Leerzaam punt is om de betrokkenheid van de community te bewaken. Deze was sterk op een fysieke locatie gericht, maar CIC is internationaal en daar valt via de online wegen nog veel meer uit te halen in onderlinge verbindingen. Dat biedt enorm veel mogelijkheden. Het internationale netwerk was er altijd al, maar nu zijn daar ineens enorme stappen in te zetten. Dat geldt eveneens voor Venture Café.
De USP van Venture Café is dat ze dé plek zijn voor de fysieke netwerk behoefte. Dat was wel even schakelen toen dit wegviel. Van fysiek naar online. Nu zijn er echter virtual global sessies vanuit de global community die er altijd al was. Dat is nu echt in een versnelling gegaan. Uiteraard zal de eerste fysieke donderdag enorm druk zijn, die behoefte is er.
Maar met de online sessies is er als het ware een tweede businessmodel bijgekomen.
De kantoorbehoefte lijkt door het thuiswerken minder groot te worden.
Al ziet Joyce dat in het buitenland vooral de vraag verandert naar flexibel kantoor. Daar kunnen zij bij uitstek in faciliteren. Het gemis van collega’s is voor iedereen uiteindelijk toch ook een ding. Net als de balans tussen werk en privé. Die loopt meer door elkaar heen dan ooit tevoren.
Het gevaar om de hele dag achter je laptop te blijven hangen is groot. Medewerkers worden dan ook gestimuleerd om af en toe echt een time-out te nemen. Daarnaast worden ze erop vertrouwd ook thuis hun werk gewoon te doen.
De noodgedwongen rust wordt ook als prettig ervaren klinkt in de kennissessie. Waar zijn we toch soms mee bezig met z’n allen? Is die race tegen de klok echt zo nodig?
CIC heeft de nodige maatregelen genomen om iedereen met een veilig gevoel weer naar de werkplek te kunnen laten terugkeren wanneer het zover is.
Het doel is om zoveel mogelijk bewustwording te creëren. Uiteraard vind je ook in CIC de nodige signaling en hand sanitizers. Koorts meten door infrarood aan de deur is daar vooralsnog niet bij, maar alle ontwikkelingen worden in de gaten gehouden.
De tijd is om. We sluiten precies een uur af en kijken vooruit naar de volgende kennissessie in juni. Dan is het de maand van de architectuur en gaan we verschillende architecten bevragen naar de gebouwen die op ontwikkelen staan in Central District.
Leuk om mee te luisteren en vragen te stellen tijdens de RCD kennissessies?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste nieuws, updates en (online) events.
Inschrijven
Heb je een idee voor een kennissessie onderwerp? Stuur ons dan een mailtje naar info@rotterdam-centraldistrict.nl.