RCD PEOPLE | Menno Verhoeff

RCD PEOPLE | Menno Verhoeff
Rotterdam Central District, een innovatief, internationaal, nuchter en ondernemend district, met het Stationsplein als dynamisch middelpunt. Een gebied waar alles samen komt, van groot en gevestigd tot start-up, creatief en cultureel. Een internationaal gebied met authentiek, lokaal karakter. Maar wie zijn nou die mensen die regelmatig in het district te vinden zijn? Wij waren benieuwd en gaan iedere maand met iemand uit het RCD in gesprek.

Deze maand spraken we met Menno Verhoeff, Head of Real Estate bij PPF Group. We vroegen Menno o.a. naar zijn kijk op Rotterdam, het district en haar toekomst en welke ontmoeting hem het meest is bijgebleven.

Even voorstellen
Menno kwam een aantal jaar geleden uit Zweden terug naar Nederland om voor PPF Real Estate te komen werken. De investeringsmaatschappij zocht iemand die lokaal de gehele portefeuille kon managen in Nederland waaronder een paar panden in Rotterdam. Geheel nieuw in Rotterdam was hij zeker niet, gedurende zijn studie woonde Menno in Rotterdam. De stad vond hij toen al geweldig en Feyenoord werd zijn favoriete voetbalclub. Menno laat dan ook vol trots zijn Feyenoord armband zien tijdens ons gesprek. De organisatie waar hij voor werkt, vraagt veel ondernemerschap. Zo is Menno o.a. verantwoordelijk voor Hofplein 19, wat net duurzaam is verbouwd én verhuurd. Ook de Millennium Tower en Hofplein 20 valt onder het toeziend oog van Menno.

Local knowledge
Omdat we altijd heel benieuwd zijn naar ondernemerslessen van de mensen die we spreken in het district, vroegen we ook Menno naar zijn grootste ondernemer les. “Local Knowledge” zegt Menno zonder te aarzelen. “Gedurende mijn carrière heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om mensen erbij te halen die letterlijk de taal spreken”. Menno woonde en werkte in het verleden in het buitenland, zo woonde hij 3 jaar in Tsjechië en heeft hij ook in Zweden gewoond. In zijn huidige functie werkt hij veel met zijn collega’s in Tsjechië van PPF Group samen. “Als je de taal letterlijk en figuurlijk net niet spreekt, dan mis je al snel een nuance. Zeker bij commerciële en projectmatige processen, je mist dan gewoon een aantal facetten. Bijvoorbeeld hoe je met de gemeente om moet gaan of hoe de cultuur en gewoonten zijn in een bepaald land.”

Positieve en kritische nood
De Rotterdamse mentaliteit vindt Menno heel prettig. “De Rotterdamse mentaliteit is ‘geen woorden maar daden’, dat merk je aan alles. Dat is wel echt typerend. Zo vind ik de gemeente hier een professionele en toegankelijke organisatie. Ik kan ze zo bellen en ze hebben ons in het verleden altijd goed en snel geholpen.” Menno is naast positief ook kritisch. “Het blijft ook een stad waar nog heel veel moet gebeuren. Wat ik nog steeds heel mis is de levendigheid en verbinding op het Weena. De verschillende ontwikkelingen met o.a. het Schiekadeblok en Hofplein gaan daar zeker aan bijdragen, maar meer levendigheid en groen creëren is echt noodzakelijk. Het is daar gewoon niet gezellig nu, ik vind het er zelfs een beetje naargeestig laat op de avond”. Op de vraag wat hij zou doen als hij het voor één dag helemaal voor het zeggen had in het district weet Menno dan ook direct wat hij zou doen. “Ik zou aan beide zijden van het Weena bomen planten en een passende oplossing proberen te vinden voor het stallen van de fietsers en brommers, zodat het niet meer zo rommelig oogt.” “Het ontbreekt aan groen en die ambiance heb je nodig om leefbaarheid te creëren.” Voor de toekomst ziet Menno liever dat het gebied wat auto luwer wordt. “In de toekomst wordt dat verkeer in het centrum ook veel minder belangrijk. De auto parkeer je dan buiten de stad. Belangrijker is dat er brede en mooie boulevards worden gecreëerd. Dan komt vanzelf ook de horeca en meer levendigheid naar het gebied.”

Bijzondere ontmoeting
We vroegen Menno wat een ontmoeting is die hem het meest is bijgebleven in het district. Menno begint te lachen. “Dat zijn de Feyenoordsupporters in 2017 geweest. Feyenoord zou dat jaar kampioen worden en vroegen mij of ze hun grootste vlag mochten ophangen aan het Hofplein 19”. “Ik vond dat prima, maar vergunning, brandweer en gemeentelijke toestemming moesten ze wel eerst zelf regelen. Binnen twee dagen hadden ze alles rond en kwamen 50 Feyenoordsupporters het lege pand binnen gelopen met die gigantische vlag van 80 bij 41 meter groot”. “Dat zal ik nooit meer vergeten, de eenheid en vreugde van die gasten was zo mooi om te zien”. “Als ze weer kampioen worden, dan kunnen ze zo hier weer terecht. Misschien mooi om de inauguratie dan hier op het dakterras te doen.”

Onboarding tip
Voor alle nieuwkomers in het gebied, heeft Menno zeker wel wat tips. “Met de trein ben je vanaf Centraal Station binnen 8 minuten op Hofplein 20, daar kun je lekker je laptopje uitklappen bij Spaces. In je pauze lunch je bij Fontein en sluit je de dag in stijl af met een borrel op het recent geopende dakterras. Om vervolgens te overnachten bij het Marriott Hotel”. Menno heeft zijn eigen tip ook opgevolgd een tijdje terug. “Ik heb zelf dit een tijdje terug met een aantal vrienden gedaan.” Zegt hij lachend. “Met dit programma weet je gelijk in wat voor sfeer je gaat belanden als je hier net nieuw bent.” Een van Menno zijn meest favoriete plekken in het RCD is boven op de Hofbogen. “Ik heb hier nog goede herinneringen aan uit mijn studententijd”. “Het is nu verkocht aan Dudok, ik hoop dat het een openbaar gebied blijft.” Last but not least kan volgens Menno een bezoekje aan de Feyenoord winkel op het station niet uitblijven. “Ik koop hier altijd mijn souvenirs en relatiegeschenken voor mijn collega’s in Tsjechië.”

Foto credit: Antim