RCD PEOPLE | Joyce Kornet-Vreugdenhil


Rotterdam Central District, een innovatief, internationaal, nuchter en ondernemend district, met het Stationsplein als dynamisch middelpunt. Een gebied waar alles samen komt, van groot en gevestigd tot start-up, creatief en cultureel. Een internationaal gebied met authentiek, lokaal karakter. Maar wie zijn nou die mensen die regelmatig in het district te vinden zijn? Wij waren benieuwd en gaan iedere maand met iemand uit het RCD in gesprek.

Deze maand spraken we met Joyce Kornet-Vreugdenhil, General Manager bij CIC Rotterdam. We gingen met Joyce in gesprek over de ondernemersmentaliteit van Rotterdam, de mogelijkheden die het district biedt in de toekomst en wat er zou gebeuren als Joyce het voor één dag voor het zeggen heeft in het RCD.

Even voorstellen
Na ruim 10 jaar marketing en sales ervaring, waarvan 6 jaar als programma manager bij EY werd het tijd voor iets nieuws en maakte Joyce nog niet zo lang geleden de overstap naar CIC Rotterdam. Van een grote corporate organisatie naar een kleinere, maar zeer innovatieve organisatie. Cambridge Innovation Center (CIC) huisvest inmiddels ruim 2.000 innovatieve bedrijven over 9 steden in de VS en Europa. Het van origine Amerikaanse bedrijf had voor haar eerste internationale stap Rotterdam uitgekozen. Niet alleen om haar centrale ligging, maar juist ook om de enorme potentie qua ondernemerschap en het innovatieve ecosysteem van de stad. Joyce is een geboren en getogen Rotterdammer, die zelf uit Rotterdam Alexander komt. “Ik heb wel in Utrecht gestudeerd, maar ben altijd in Rotterdam gebleven. Ik heb de stad zien ontwikkelen van rauw en onbekend tot aan de ondernemende metropool die we vandaag de dag kennen.” Zegt Joyce enthousiast. “Ik ben echt trots op deze stad en wat ze tot nu toe al bereikt heeft. Ik ben blij dat dit ook steeds zichtbaarder wordt.” Sinds een jaar werkt Joyce nu als General Manager bij CIC in het prachtige Groothandelsgebouw.

Rotterdamse mentaliteit
Rotterdammers staan bekend om hun ‘niet lullen maar poetsen’ aanpak. We zijn dan ook wel erg benieuwd of Joyce, gezien haar ervaring en als geboren en getogen Rotterdammer, dit ook terug ziet in de start-up en scale-up wereld. “In het algemeen, als je een bedrijf start, is het altijd alles of niets. Je moet resultaten boeken om verder te komen. Maar die manier van hard werken en aanpakken in de start-up en scale-up wereld zie ik veel in de Rotterdamse mentaliteit in terug. Het is onderdeel van de mensen hier en van het district en dit zie je ook terug in de ontwikkelingen en de ambities die hier gaande zijn.” “Ik zie dus niet zo zeer een verschil tussen Rotterdamse start-ups en overige start-ups, maar meer de ondernemers mentaliteit in het algemeen, die zie je hier in Rotterdam.”

Ondernemersles
Ondanks de vele ondernemers die Joyce dagelijks spreekt, is de belangrijkste ondernemersles toch een tip die ze zelf tijdens een van haar allereerste banen te horen kreeg. “Een van de lessen die ik vroeg in mijn loopbaan heb meegekregen is ‘Creëer je eigen plan, want anders kom je in het plan van een ander’. Dit advies is me altijd bijgebleven en handel daar nog steeds naar. Ik probeer dit ook bijvoorbeeld naar mijn team over te dragen. Ik ben altijd gegaan voor wat wil ik bijdragen aan de samenleving. Het is niet altijd gemakkelijk om je eigen pad uit te stippelen, maar het geeft richting.”

Open deuren dag
Als we het hebben over wat het Rotterdam Central District voor Joyce de plek maakt om te wonen, werken of bezoeken dan voelen we de potentie die het District volgens Joyce in zich heeft. “Als ik de trein uit kom in de ochtend en dat weidse Stationplein op loop dan voel je echt dat je in die wereldstad staat.” ”Het District ademt alles wat Rotterdam te bieden heeft, er is zoveel!” Joyce ziet wel nog kansen voor meer verbinding in het district. Als we vragen naar wat ze zou doen als Joyce het één dag voor het zeggen zou hebben in het District, komen we al snel tot een leuk plan voor een ‘open deuren dag’. “Er werken hier zoveel mensen. We zijn als District eigenlijk al een grote ontmoetingshub in het algemeen. Mij lijkt het leuk om eens alle deuren open te zetten, zodat je een veel beter gezicht hebt bij wie hier nou allemaal aan het werk zijn”.

Verbinding
Tijdens het gesprek merken we al snel waar Joyce haar passie ligt. Het kernwoord “verbinding” is in al haar activiteiten en plannen terug te zien. Op de vraag welke ontmoeting haar het meeste is bijgebleven geeft Joyce dan ook lachend aan dat ze eigenlijk niet kan kiezen. “Iedere dag ontmoet en spreek ik zoveel mensen en uit ieder gesprek haal ik weer iets nieuws. In de rij voor een kopje koffie of bij de printer, elke ontmoeting leidt wel weer naar een leuk gesprek. Iedereen heeft een verhaal en overal zit weer zo’n mooie droom achter.” Ook in haar werk bij CIC is verbinding een belangrijk begrip. “Wij creëren een netwerk en platform voor innovatieve bedrijven die de wereld een stukje beter willen maken en hopen daar onze bescheiden rol in te kunnen spelen. Hiervoor gooien we ons internationale netwerk open, kruisbestuiving is een van de belangrijkste doelen die we hebben.” Ook komt verbinding duidelijk terug in de hechte team cultuur van CIC. “We hebben hier in Rotterdam een jong, slim team met een steady cultuur die gericht is op samenwerken, verbinden en elkaar verder helpen.”

Op ontdekkingstocht
Voor alle nieuwe ondernemers, bezoekers of bewoners van het district geeft Joyce als advies om vooral eens te gaan rondlopen en op ontdekkingstocht te gaan in het District. “Het is een mooie hub met veel bedrijvigheid. Ga eens een dag ontdekken, kijken wat er in de plinten zit. Er zijn zoveel mooie plekken en tegenstellingen om te zien. Het authentieke karakter van het Groot Handelsgebouw naast het moderne, gloednieuwe Centraal Station, het kan allemaal hier.” Joyce is zelf vaak bij Restaurant Ayla te vinden. “Ik vind Ayla echt super, maar er zijn nog veel meer lokale Rotterdamse ondernemers die hier een café of restaurant hebben. Vinn is bijvoorbeeld ook een leuke tent.”

Over 20 jaar
Gezien alle ontwikkelingen in het gebied vroegen we Joyce naar haar visie op de toekomst. Hoe ziet het District er over 20 jaar eigenlijk uit? “Het Central District wordt nu vooral nog gebruikt als doorgang of om er te werken. Ik hoop uiteindelijk dat het gebied zich als een bruisend en nieuw stadscentrum ontwikkeld. Een bestemming an sich, die fungeert als ontmoetingsplek voor wonen en werken. Op duurzaam vlak lijkt het mij mooi om het ondernemerschap en de innovatieve ideeën, die al in deze stad te vinden zijn, nog meer te benutten en samen te brengen. Volgens mij hebben wij alles in ons om dat voor elkaar te krijgen.”

Foto credits: Marcel Krijger