RCD PEOPLE | Frido van Nieuwamerongen


Rotterdam Central District, een innovatief, internationaal, nuchter en ondernemend district, met het Stationsplein als dynamisch middelpunt. Een gebied waar alles samen komt, van groot en gevestigd tot start-up, creatief en cultureel. Een internationaal gebied met authentiek, lokaal karakter. Maar wie zijn nou die mensen die regelmatig in het district te vinden zijn? Wij waren benieuwd en gaan iedere maand met iemand uit het RCD in gesprek.

Deze maand starten we met Frido van Nieuwamerongen, founder van Arconiko Architecten. Geheel in het teken van Rotterdam Architectuur Maand, vragen we Frido naar zijn kijk op architectuur in het district, de uitdagingen die hij ziet de komende jaren én vragen we hem naar zijn favoriete plek in het RCD.

Van bouwput naar eerste rang
Het was 2006 toen Frido met Arconiko Architecten introk in het Groothandelsgebouw, het gebouw stond destijds nog voor 50% leeg en niet veel bedrijven durfde het al aan. “Het had wel potentie maar iedereen wilde eerst maar eens afwachten wat er ging gebeuren. Het was een grote chaos in en om het gebouw en we moesten alles nog verbouwen.” De bouw van het station ging toen pas net beginnen. “We hebben in de afgelopen 10 jaar alles wel voorbij zien komen. Voor ons architecten was het één groot feest.” Frido laat zijn plek zien, het kantoor heeft een prachtig uitzicht op het Stationsplein. Vanaf het ruime balkon aan de voorkant hoef je je in elk geval nooit te vervelen. Frido mist de reuring van de chaos soms nog wel. De bouwgeluiden waren als een muziekstuk voor de architect. “Als je op maandag weer naar kantoor kwam, was alles weer anders. Die beweging was echt prachtig om te zien.”

Spijkerbroek en maatpak
Het veranderlijke van gebied ziet Frido juist als charme van het district. “De uitdaging is nu om deze dynamiek tussen spijkerbroek en maatpak te behouden. Als je er niet bewust van bent, dan wordt zo’n gebied op den duur overgenomen door ‘De Maatpakken’, dan gaan de huren omhoog en worden de starters, creatieve- en lokale bedrijven naar een ander gebied gedreven. Dat is een verschuiving die je vaak ziet gebeuren. Om de spannende dynamiek van nu te behouden moet je hard werken. Er is niet één partij die dat kan afdwingen, maar door oude gebouwen op te knappen en iets minder ‘state of the art’ te gaan bouwen, kunnen we dat wel proberen. Meer wonen toevoegen zal ook al veel doen, dan krijg je een rijkere dynamiek over het etmaal”.

Balans met de aarde
Frido heeft naast zijn prachtige kantoor in het Groothandelsgebouw ook een plekje in het Rotterdam Climate District team. Een team dat ontstaan is uit eigen initiatief en werkt aan plannen voor een ‘klimaat adaptief district’. Deze interesse komt zeker niet zomaar uit de lucht vallen. “Toen ik studeerde had ik al aandelen in windenergie, ik vond het geweldig, maar de boost duurde veel langer dan ik toen verwachtte.” Frido heeft dan ook altijd al oog voor duurzaamheid in projecten gehad. ‘Humans in balance with the earth underlie all your designs’ is niet voor niets een uitspraak van Frido uit een eerder interview. Hij legt ons uit dat het vooral om een totaal aanpak gaat en dat hier al vanaf de start van een project rekening mee gehouden moet worden. “Je moet het vanaf dag één in je programma meenemen. Daar kun je de ambitie namelijk neerleggen.” Daarnaast geeft hij aan dat je mensen moet meenemen in de verschillende aspecten van duurzaamheid. “We hebben een tijdje terug aan een project gewerkt voor een duurzame woonwijk. Het aspect ‘energie’ kennen mensen en is al redelijk in de maatschappij ingeburgerd. Het aspect ‘materialen’ is alweer iets minder bekend en het aspect ‘water’ leefde eigenlijk helemaal nog niet. Je moet opzoek naar een balans met de aarde. Je kan niet eindeloos materialen uit de aarde halen.”

Sociale meerwaarde
Frido geeft aan dat architectuur niet alleen over esthetiek gaat, maar juist over het combineren van sociale-, individuele-, esthetische-, duurzame- en fysieke waarden. Architectuur moet een antwoord zijn op al deze verschillende vragen. “Als je alleen esthetisch gaat kijken dan wordt het al snel een marginaal sausje” zegt Frido. “Wij zijn dus eigenlijk altijd bezig met die totaal aanpak. Duurzame ingrepen die ook een sociale meerwaarde hebben. Als je die totaal aanpak niet nastreeft krijg je dadelijk alleen maar zonnepanelen op ieder gebouw. Die brengen wel economische voordelen voor een pand, echter kan dat voor de opwarming van een gebied juist nadelig zijn. In het RCD zouden groene daken bijvoorbeeld een veel grotere waarde kunnen hebben. Door groene daken kun je het openbare gebied vergroten, mensen met elkaar verbinden, en toch blijven bouwen.” Groene daken hebben nog meer voordelen, ook zorgen ze voor luchtzuivering en zijn goed voor het bufferen van regenwater, dat steeds minder goed weg kan in grote steden. In het district zijn al een aantal van dit soort groene daken te vinden. Het dak van het Groothandelsgebouw is in de zomer een hele mooie plek. Dat is een semiopenbaar gebied. Op het dak van Hofplein 19 komt ook een café met groen dakterras, die buiten kantoortijden toegankelijk wordt.

Favoriete District Plek
Als laatste vroegen we Frido naar zijn favoriete plek in het district. “De Zuidwesthoek op het dak van het Groothandelsgebouw is een plek die niet veel mensen kennen. In de zomer heb je hier prachtig uitzicht en kun je zelfs de haven zien. De zonsondergang daar is bijna magisch.”

Frido is samen met vereniging RCD bezig om sessies en workshops op te zetten voor leden van het gebied (eigenaren, gebruikers, waterschappen, energiebedrijven). Gezamenlijk kunnen we naast de economische waardes, ook de sociale en duurzame waardes definiëren en actiegerichte plannen opzetten. Wil je meedoen of hiervan op de hoogte blijven, meld je dan aan op onze nieuwsbrief.
Foto credits: Antim