RCD People | Enigma Delgado – Waalzaam

Fotocredits P. Delgado

RCD People

Rotterdam Central District, een innovatief, internationaal, nuchter en ondernemend district, met het Stationsplein als dynamisch middelpunt. Een gebied waar alles samen komt, van groot en gevestigd tot start-up, creatief en cultureel. Een internationaal gebied met authentiek, lokaal karakter. Maar wie zijn nou die mensen die regelmatig in het district te vinden zijn? Wij waren benieuwd en gaan iedere maand met iemand uit het RCD in gesprek.
Deze maand spraken we met Enigma Delgado-Waalzaam, Founder van CoBuild en taaltrainer. We gingen met Enigma in gesprek over haar passie voor taal, hoe je verbinding maakt met je omgeving als nieuwkomer in Nederland (en Rotterdam), het belang van leerdoelen en wat er zou gebeuren als Enigma het voor één dag voor het zeggen heeft in het RCD. Lees snel verder.

Even voorstellen

Zo’n 10 jaar geleden startte Enigma CoBuild. Ze had eerder al als freelancer bij diverse taleninstituten gewerkt en was onderwijskundig adviseur in loondienst toen ze door de crisis in 2008 voor de keuze stond ze om óf opnieuw te solliciteren óf haar eigen bedrijf te starten. Eerst werkte ze nog in opdracht van een ander taleninstituut, maar al snel zag ze in dat ze het zelf veel beter kon. Vanuit haar visie op taal werkte ze aan een eigen leermethodiek. Van hieruit ontstond het bedrijf CoBuild hoe het vandaag de dag is. Geen stoffige methodes, maar met een “focus on functional language”. Niet alleen leren, maar daadwerkelijk in de praktijk brengen. Duidelijke taal vonden wij. We zijn door haar nuchtere en ondernemende visie ook niet verrast te horen dat ze zich een echte Rotterdammer voelt. “Ik ben er niet geboren, maar ik heb vrijwel mijn gehele leven in en om Rotterdam gewoond. Ik voel me een getogen Rotterdammer.” Dat Enigma een passie voor taal heeft is ons wel duidelijk. “Ik ben altijd aan het kijken naar wat mensen nodig hebben. Je bent namelijk nooit klaar met leren en dat is ook de charme aan dit werk. Ik ontmoet zoveel mensen van over de hele wereld. Ik zeg ook vaak ‘I travel without moving’. Ik zie het ook niet als werk eigenlijk. Dat kan ook een valkuil zijn, maar ik ben op een leuke manier met mijn werk bezig.” Enigma houdt haar kantoor in CIC, in het Groot Handelsgebouw.

Vrij direct

Enigma heeft een duidelijke missie “ik wil mensen echt verbinding laten maken met hun omgeving. Want als je connected bent kun je ook het beste van je zelf laten zien en het meeste uit je ervaring halen. Die verbinding creëer je al als je in grote lijnen begrijpt wat er gezegd wordt.” We kunnen ons voorstellen dat je inderdaad wel een communicatie- handleiding kunt gebruiken als je net nieuw bent in Nederland. We zijn dan ook wel benieuwd wat ze haar cursisten zoal meegeeft. “Nederlanders staan erom bekend dat ze heel direct zijn. Ik leg altijd gelijk uit dat men zich daarop moet instellen. Het kan namelijk vrij overwhelming zijn.” We willen ook wel heel graag weten wat dit betekent voor cursisten in Rotterdam. Waar moeten zij vooral rekening mee houden? “In Rotterdam wordt eigenlijk alles uitvergroot. Het hart ligt op onze tong. Dat hoor je ook door de manier waarop we spreken en de woorden die we gebruiken. Er is gelijk een connectie. Het is een eerlijk, open en mooi volk. Die eerlijkheid kan soms extra confronterend zijn, maar over het algemeen is het een welwillend groepje mensen dat open staat voor andere mensen. Je moet alleen niet bang zijn en het gewoon doen. Als je iets wilt weten, moet je het vragen. Voor de een is dat lastiger dan voor de ander. Voor iemand die uit een collectievere cultuur komt en ook vrij timide van zichzelf is, kan dit in het begin flink wennen zijn”.

Het burenfeestje

Taal en cultuur zijn verbonden en door concrete situaties te schetsen maakt Enigma het heel praktisch voor haar cursisten. “Ik geef wel eens het voorbeeld van een burenfeestje. Voor expats die hier net zijn komen wonen, maakt dit voorbeeld het gebruiken van de taal gelijk heel concreet. Hoe kun je op dat feestje nou een echte connectie maken? Welke onderwerpen zou je willen bespreken? Kun je bepaalde vragen als ‘hoe oud ben je’ of ‘heb je kinderen’ wel stellen? Met dit soort voorbeelden wordt duidelijk wat hier de omgangsvormen zijn. Je mag en kan in Nederland vrij veel vragen en dat is voor sommige culturen echt nieuw.”

Leerdoelen van mensen

Dat Enigma een andere kijk heeft op het leren van een taal dan de meeste doorsnee talenscholen is ons duidelijk. “Ik kijk niet naar niveau, maar naar de leerdoelen van mensen. Ik vraag altijd wat iemand precies wil leren. Ik vraag ook echt goed door, zodat het niet te vaag blijft. Zonder leerdoelen kun je heel ambitieus beginnen aan een taal, maar word je al snel ingehaald door de hoeveelheid. De berg die voor je ligt kan dan als te hoog aanvoelen, waardoor je afhaakt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je doelen zijn, om ook je leerproces in de gaten te houden. Zo zie je halverwege dat je echt vooruit gaat en raak je niet geblokkeerd omdat je niet meer weet waar je naartoe aan het werken bent.” Ook bij het samenstellen van groepen geeft Enigma aan dat ze liever wacht tot er mensen zijn met vergelijkbare leerdoelen. “Dat kan eventjes wat langer duren, maar niets is zo vervelend voor een cursist om in een groepje te zitten dat net niet helemaal aansluit op zijn of haar eigen proces. Samen leren stimuleer ik zeker, maar wel onder de voorwaarde dat je elkaar ook echt omhoog kan trekken. Ik geef ook altijd het advies om aansluiting te vinden bij mensen in je omgeving die je feedback kunnen geven. Een coach of buddy in je dagelijkse leven. Want het echte leren vindt ná de sessies plaats. Ik geef ook zoveel mogelijk tips en tricks mee voor juist de tijd tussen contactsessies.”

Internationale allure

De stijgende internationale allure in Rotterdam is Enigma, als taalliefhebber, uiteraard ook opgevallen. “9 van de 10 keer hoor ik andere talen. Zoveel verschillende invloeden vind ik prachtig. Ik ken Rotterdam ook nog als een slaapstad, een werkende stad waar niet veel gebeurde. 25 jaar geleden was Rotterdam niet veel aan. Nu is Rotterdam écht in de trek bij buitenlanders.” Of dit iets gaat veranderen in de communicatie en voertaal binnen het District is Enigma heel duidelijk. “Engels begint wel langzaam de voertaal te worden. Ik vind het goed als dit een tweede taal wordt, maar ik zou het kwalijk vinden als het een eerste taal wordt. Ik kan me er ook best wel aan ergeren als ik in een restaurant gelijk in het Engels wordt aangesproken. Ik vind dat je wel een effort moet maken om de taal te spreken. Dat is ook de reden waarom de meeste ‘internationals’ die ik spreek de taal willen leren. Ze vinden het respectvol naar Nederlanders toe, maar het helpt ze ook om een oprechte verbinding te maken.” Wel vindt Enigma dat we binnen het District bijvoorbeeld diensten en producten tweetalig moeten aanbieden. “Vooral mensen in de serviceverlening, die moeten zowel Engels als Nederlands goed beheersen. Ik vind dat je daar als internationale stad ook wel in moet investeren.”

Bruisend District

Vooral de ligging maakt het Rotterdam Central District voor Enigma een goede plek om er te werken. “Super centraal!” Lachend geeft ze eerlijk toe dat ze toch ook wel een beetje moest wennen aan de naam in het begin. “Ik moest eerst lachen om de naam. Ik was in het begin vrij sceptisch, maar nu is het echt een bruisende plek en de naam bekt ook wel lekker.” Geeft ze enthousiast toe. “Het gebied brengt ook alles bij elkaar. Je bent hier centraal gelegen. Er is een smeltkroes van culturen, van mensen, van alles. Het is internationaal. Het is een soort centrum vanwaar je alles kan bereiken. Ik voel me echt trots.”

Meer groen

Toch vragen we of er niet een ding is dat ze graag zou willen veranderen als Enigma het één dag hier voor het zeggen had. “Er is al best veel goed” geeft Enigma toe. “Maar in de zomer mis ik een plek waar je in de lunchpauze kan neerstrijken. Een plek met bankjes en tafels. De dichtstbijzijnde optie nu is het parkje bij de West-Kruiskade. Het is hier mooi, maar je hebt geen rustig plekje. Hoe mooi zou het zijn als er een plek zou zijn waar je niet alleen maar tussen het beton zit. Een rustige plek met eventueel wat recreatiemogelijkheden. Een groenstrook met bankjes en tafeltjes.”

Veelzijdigheid van de stad

Voor nieuwe mensen in het district geeft Enigma als advies om de veelzijdigheid van de stad op te gaan zoeken. “Mensen moeten weten dat Rotterdam naast een stad ook een natuurgebied is. De diversiteit van cultuur en natuur is juist zo bijzonder. Ga met een fiets- of wandeltocht eens de verschillende plekken langs. Culturele plekken, het water, parken, Noord, de West-Kruiskade, etc. Er zit echt een ziel in deze stad. Ik vind het zelf ook altijd zo leuk om aan mensen die ik op bezoek krijg de diversiteit van de stad te laten zien. Mijn favoriete plek is de Veerhaven, waar het oude Museum van Volkenkunde zat. Die hele strook aan de Maas tot aan Het Park vind ik heel fijn. Het uitzicht is niet heel uitzonderlijk, maar de kalmte van het water en de sfeer daar brengen me altijd helemaal tot rust.”

Free Dutch Course

Last but not least geven we nog een laatste goede tip voor mensen die (tijdelijk) in Nederland komen wonen en werken. Enigma biedt op haar website een Free Dutch Course voor beginners aan. Binnen 2 uur leer je wat je gewoonlijk in 3 lessen bij standaardcursussen zou leren én hou je al je eerste echte gesprek in het Nederlands. Daarnaast leer je ook gelijk wat mede-cursisten kennen.