Koninklijke Onderscheiding voor Ed Wubbe

Koninklijke Onderscheiding voor Ed Wubbe

Koning Willem-Alexander heeft choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe (60) van Scapino Ballet Rotterdam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Wubbe komt in aanmerking voor deze Koninklijke Onderscheiding omdat hij zich al 25 jaar inzet voor de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans en deze toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek. Cultuurwethouder Pex Langenberg reikt de onderscheiding uit na afloop van de première van Scala op donderdagavond 7 december.

Scapino Ballet Rotterdam viert dit jaar het zilveren jubileum van artistiek directeur Ed Wubbe. Hij begon zijn carrière bij Scapino Ballet Rotterdam in 1990 als huischoreograaf. Twee jaar later werd hij artistiek directeur. Onder zijn leiding groeide Scapino uit tot een toonaangevend dansgezelschap en trendsetter van de moderne dans in Nederland en ver daarbuiten. Wubbe maakte meer dan 50 dansstukken. Klassiekers als Kathleen, Romeo & Julia en Nico behoren tot de canon van de Nederlandse dans. Scapino groeide in 25 jaar uit tot een dansgezelschap dat zichzelf continu vernieuwt en zich mede daarom ook zo thuis voelt in deze stad.

Koninklijke Onderscheiding
De Orde van de Nederlandse Leeuw is de oudste civiele orde in Nederland (ingesteld op 29 september 1815). Voor deze Orde komen mensen in aanmerking met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Ed Wubbe heeft zich onderscheiden door een uitzonderlijke artistieke prestatie.