Dé terrassendag van 2020

Inmiddels zijn er in Nederland al duizenden reserveringen binnen voor dat felbegeerde tafeltje, maar morgen is het eindelijk dan écht zo ver en mogen we het terras weer op. We vroegen Nienke van Restaurant Ayla en Diewertje van de Biergarten in het RCD naar hun ervaring van de afgelopen tijd en hoe zij zich hebben voorbereid op de “her-opening.


De 1,5 meter horeca

Inmiddels zijn er in Nederland al duizenden reserveringen binnen voor dat felbegeerde tafeltje, maar morgen is het eindelijk dan écht zo ver en mogen we het terras weer op. We vroegen Nienke van Restaurant Ayla en Diewertje van de Biergarten in het RCD naar hun ervaring van de afgelopen tijd en hoe zij zich hebben voorbereid op de “her-opening”.

De 1,5 meter Horeca
We hebben de afgelopen tijd diverse updates voorbij zien komen en het was eventjes afwachten of het ook wel echt ging gebeuren, maar maandag 1 juni, 12:00u is het dan zo ver en mogen de restaurants en terrassen weer open. Wel is de horeca gebonden aan strikte regels, wat diverse uitdagingen met zich meebrengt. Zo moet je de 1,5 meter afstand tussen de tafeltjes kunnen waarborgen en hoeven alleen mensen uit hetzelfde huishouden zich niet aan deze afstand-regel te houden. Een hele puzzel voor vele horecaondernemers. De Biergarten bedacht hier een slimme oplossing voor. “We hebben geluk dat we altijd al hele grote tafels hebben die nu dus ruimte kunnen bieden aan beide kopse kanten.” geeft Diewertje van de Biergarten Rotterdam aan. “Alleen hebben we gister nog iets unieks toegevoegd aan ons terras en dat zijn onze BIG tables. Deze tafels zijn zo groot dat ze ruimte bieden aan jou en je 9 vrienden geheel volgens de RIVM richtlijnen, maar wel gezellig bij elkaar aan tafel!”. Echt anticiperen op de nieuwe situatie dus.Anticiperen
Inventieve oplossing bedenken en snel anticiperen en schakelen herkennen veel ondernemers in deze periode. Zo ook bij Ayla is er creatief nagedacht om in te spelen op de veranderingen. “Wauw, wat een gekke periode hebben we achter de rug. Diverse momenten waarop we flink moesten schakelen en improviseren. Uiteindelijk is het ons gelukt om in de afgelopen periode een ‘Ayla thuis experience’ aan te bieden. De cocktails en shared dining box liepen enorm goed en we zijn blij dat we onze gasten ook thuis hebben kunnen bedienen.” zegt Nienke van Restaurant Ayla.

De knop om
Naast dat het een lastige tijd is geweest, is ook de knop om gezet om de tijd zo nuttig mogelijk te besteden. Zo heeft de Biergarten sinds deze week een prachtige nieuwe print op de muren en hebben ze de tijd genomen om de indeling onder handen te nemen. ”We hadden het geluk dat we van tevoren een samenwerking met Opperclaes waren aangegaan voor een hele mooie print op de muren. Deze zijn van de week geplaatst en we zijn er zo ontzettend blij mee! Ook waren we al bezig met alles strategischer opstellen, nu moesten we dat alleen nog iets handiger in passen en meten met de nieuwe richtlijnen.”

Stortvloed aan reserveringen
Een andere richtlijn is dat vanaf 1 juni ook reserveren verplicht is gesteld en dat hebben diverse zaken dan ook geweten. De aanvragen stroomde massaal binnen in Nederland. “Vorige week gingen de reserveringen online en toen ontplofte het” zegt Diewertje. “Maandag en vrijdag waren al snel helemaal volgeboekt waardoor we dus wel iets moesten bedenken om meer gasten te kunnen ontvangen. Dat is dus nu gelukt met die BIG tables!” Alleen voor het terras is het niet nodig om te reserveren, maar dat kan bij vele zaken wel. “Om wachtrijen te voorkomen, is het wel gewenst om te reserveren voor het terras”, zegt Diewertje.Gezonde spanning
Ook voelen we een bepaalde mate van gezonde spanning tijdens het gesprek. “Op dit moment zijn we super druk met de laatste voorbereidingen voor volgende week. Gek genoeg vinden we het best spannend om iedereen weer te kunnen verwelkomen. Maar, we zijn er helemaal klaar voor!” zegt Nienke. “Ons terras en tuin liggen er prachtig bij in het zonnetje. Klaar voor iedereen die weer lekker wilt komen lunchen of dineren. We bieden de mogelijkheid om binnen of buiten te reserveren. Op dit moment hebben we nog voldoende plek, maar we weten dat het hard kan gaan en hopen dus ook dat iedereen reserveert om zichzelf te verzekeren van een plekje.”

Voorzichtig opstarten
Het menu is hier en daar wel aangepast, echter wordt er oprecht ook met leveranciers meegedacht. “Omdat we niet weten hoe het de aankomende tijd eruit gaat zien, hebben we besloten om met een wat kleinere kaart dan normaal te beginnen.” Zegt Diewertje. “De speciaal bieren zijn gehalveerd en toch wilde we wel ruimte hebben voor al onze leveranciers. Voor de keuken hadden we dit jaar het idee om veel meer vegetarisch eten op de kaart te zetten. Ondanks dat deze nu ook iets kleiner is, is het ons toch ook nog gelukt zonder al te veel vlees opties op te geven.”

Tot volgende week
Beide horecazaken kijken heel erg uit naar deze week. “Maandag is het zover en gaan we beginnen, we hebben er heel veel zin in en vinden het stiekem ook ontzettend spannend!” Aldus Diewertje van Biergarten Rotterdam. Ayla opent 3 juni haar deuren weer. “Onze Allan Brown bereid alvast wat lekkere cocktails en de keuken zorgt zoals altijd dat jullie kunnen genieten van een tafel vol Mediterraans lekkers. Tot volgende week!”

Wij kunnen niet wachten om weer lekker op de terrassen neer te strijken. Dat dit anders gaat worden dan we gewend zijn, is zeker. Maar wij hebben er vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen.

Biergarten opent op maandag 1 juni Ayla opent op woensdag 3 juni