RCD historie Aflevering 3: Bouwcentrum

Tijdens de oorlogsjaren wordt in Den Haag de basis gelegd voor het Bouwcentrum, dat dan nog Bureau Documentatie Bouwwezen heet. De aannemer Joop van der Wal, directeur van de BAM, en de statisticus Jan van Ettinger, werkzaam bij het CBS, zijn de initiatiefnemers van dit instituut, dat op wetenschappelijke en systematische wijze de wederopbouw van het land zou moeten gaan begeleiden. De Bond van Nederlandse Architecten en het centraal college van het Bouwwezen steunen het initiatief. Voorlichting en documentatie van de bouwtechniek werd van groot belang geacht voor de Wederopbouw. In het Bouwcentrum konden professionals en geïnteresseerden terecht voor tentoonstellingen en objectieve informatie over bouwen en wonen.

Joost Boks

In 1946 werd het Bouwcentrum officieel opgericht en kreeg de jonge Rotterdamse architect Joost Boks (1904-1986) de opdracht voor het maken van een ontwerp. Boks was bevriend met directeur Van Ettinger. In februari 1946 had Boks een ontwerp gereed voor een locatie aan de Coolsingel. Behalve één geveltekening in het Boks-archief is hier verder niets van bekend. Korte tijd later werd de definitieve locatie bepaald: het voormalige Diergaardeterrein bij het Kruisplein in de nabijheid van het Groothandelsgebouw. Enkele maanden later had Boks het ontwerp voor de nieuwe locatie klaar: het karakteristieke zestienhoekige gebouw. In maart 1947 startte de bouw.

Zestienhoek

Het gebouw heeft de vorm van een regelmatige zestienhoek met een zijde van negen meter en een diameter van 45 meter. Aan de randen bevinden zich drie lagen met tentoonstellingsruimtes, voorzien van geheel gesloten gevels. In het midden van het gebouw zorgt een vide over de totale hoogte voor daglichttoetreding. In de vide is een paddenstoelachtige constructie met drie vloeren geplaatst, die een halve verdieping verspringen ten opzichte van de galerijen. Kern en galerijen zijn verbonden door trappen en bruggen.... Het complete verhaal met prachtige beelden lees je op:
https://wederopbouwrotterdam.nl/artikelen/bouwcentrum
Beelden: Stadsarchief Rotterdam