Tree House: Een ‘boom’ van 140 meter naast het station

Tree House: Een ‘boom’ van 140 meter naast het station


Rotterdam Central District (RCD) krijgt er een ‘boom’ bij van 140 meter hoog. Het nieuwe woon-, werk- en horecacomplex met de naam Tree House, dat staat tussen het Centraal Station, Delftse Poort en Central Post, zal worden opgetrokken uit 5.500 m2 hout. Het hout is te zien in de opvallend speelse glazengevel, maar wordt ook verwerkt in de vloeren en kolommen. Tree House sluit daarmee aan op de verduurzamingsambities van het RCD.

Na een spannende selectie werd voor de ontwikkeling aan het Delftseplein de combinatie Provast (Den Haag), PLP Architecture (Londen) en Zones Urbaines Sensibles – ZUS (Rotterdam) geselecteerd. Voor bouwwethouder Bas Kurvers (VVD) is Tree House een mooie toevoeging aan het gebied. “Met dit ontwerp krijgt het RCD er levendigheid en warmte bij. Dankzij het gebruik van hout en het gevarieerde gevelbeeld ontstaat er een mooi contrast met de andere gebouwen in de omgeving.”
Veel groen en hout
Tree House is geïnspireerd op het ecosysteem van een boom, legt Niek Roet, vastgoedontwikkelaar bij Provast, uit. “Het gebouw functioneert als CO2-opslag. Door 22.000 ton beton te vervangen door hout besparen we ook nog eens 2.300 ton CO2. Verder loopt het gebouw voorop door circulair bouwen, materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Het vele groen draagt bij aan de biodiversiteit en vermindert hittestress. Tree House vangt tevens een deel van het hemelwater van de stationshal van het Centraal Station op dat bij hevige regenbuien van het dak stroomt.”
Fietsenkelder
Tree House bevat niet alleen 275 koop- en huurwoningen, waarvan 30 procent in het middenhuursegment, maar krijgt ook een gigantische fietsenkelder. Bewoners kunnen hier ook hun e-bike en e-scooter opladen.
Er zit verdeeld over een paar verdiepingen ook een kantoorprogramma in van circa 15.000 m2. Hiervoor is de samenwerking gezocht met co-working operator TQ. Deze werkgemeenschap, onderdeel van The Next Web, richt zich op innovatieve technologiebedrijven, en helpt ze te groeien door hun de juiste community, evenementen en faciliteiten aan te bieden. KPMG is samen met ABN Amro, Google en Booking.com een van de oprichters van TQ.

Ons eigen pakhuis
Niek Roet meldt dat Rotterdam nu ook met Tree House zijn eigen ‘Pakhuis de Zwijger’ krijgt. In de plint komt het innovatie- en cultuurplatform De Dépendance. Het wordt een grote publiekstrekker met een maatschappelijk relevante programmering. In de plint en op de zevende verdieping zorgen Rotterdamse horecaondernemers voor binnenstedelijke levendigheid.