RCD historie Afdeling 4: Bedrijfspand A. Boekman & ZN en zalencentrum

De bekende Rotterdamse architect Hugh Maaskant ontwierp aanvankelijk in november 1954 een kubusvormig bedrijfsgebouw van vier verdiepingen dat aansloot op de panden aan de Delftsestraat.

Ontwerp

Er zijn verschillende varianten gemaakt voor het gebouw van de firma Boekman op de hoek van de Delftsestraat en het Delftseplein. De bekende Rotterdamse architect Hugh Maaskant ontwierp aanvankelijk in november 1954 een kubusvormig bedrijfsgebouw van vier verdiepingen dat aansloot op de panden aan de Delftsestraat. De begane grond was vrij gesloten en bevatte ruimtes voor expeditie en magazijnen. De gevel was vlak met sterke horizontale lijnen van de borstweringen. Korte tijd later volgde er een ontwerp voor een combinatie met een hotel-restaurant op de derde en vierde verdieping. De begane grond werd bestemd voor showrooms. Februari 1955 was het definitieve ontwerp klaar. In het gebouw kwam behalve kantoren voor Boekman en Klingelnberg Klauss een zalencentrum. Voor de derde verdieping werd een scherm van prefab schoepen van schokbeton gehangen als zonwering. Het beton was aan de voor- en onderzijde witgeverfd en aan de bovenzijde grijs betegeld. Verder waren de gevels eenvoudig: een geverfd betonskelet ingevuld met houten puien met stalen kozijnen en een borstwering van zwart marmoriet, ondoorschijnend gemarmerd glas.

Zalencentrum

Op 14 augustus 1956 werd de eerste paal geslagen en 28 juni 1957 kon de vlag worden gehesen vanwege het bereiken van het hoogste punt. En op 10 december 1957 werd het gebouw door de heer P. v.d. Linde, ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel, geopend. De firma A. Boekman en Zonen had kantoorruimte op de eerste verdieping en een entree aan de Delftsestraat; Klingelnberg-Klaus had zijn entree aan het Delftseplein met een showroom en had verder kantoren op een gedeelte van de eerste en tweede verdieping. Het complete verhaal met prachtige beelden lees je op: Platform Wederopbouw Rotterdam Beelden: Stadsarchief Rotterdam