Astrid Sanson neemt afscheid van Rotterdam

Astrid Sanson neemt afscheid van Rotterdam


Astrid Sanson, directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit bij de gemeente Rotterdam neemt vandaag afscheid van Rotterdam. In de 12 jaar dat ze zich inzette voor de stad heeft zij ook veel voor RCD betekend. Oscar de Grave sprak met Astrid voorafgaand op haar afscheid tijdens het symposium ‘De opgestroopte mouwen voorbij’.

Hallo Astrid, je neemt vandaag afscheid als directeur bij stadsontwikkeling Rotterdam. Kan je ons in vogelvlucht meenemen in je carrière?
Na mijn afstuderen aan de TU Delft, richting architectuur, heb ik een paar jaar op een architectenbureau gewerkt. Daarna ben ik eigenlijk steeds meer inhoud en management gaan combineren. Eerst als adjunct-directeur bij het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (nu opgegaan in Platform 31) waar ik specifiek voor de portefeuille Volkshuisvesting verantwoordelijk was. Vervolgens werd ik directeur Gemeentelijk Woningbedrijf Den Haag Zuid-West. Toen terug naar de roots bij de TU Delft waar ik directeur Vastgoed werd. Hier ging de aandacht naar het vastgoed en de gronden van de TU Delft zelf, zoals nieuwe faculteitsgebouwen en de nieuwe TU- bibliotheek maar ook weer naar woningbouw. Met DUWO, de studentenhuisvester, heel nauw samengewerkt om meer studentenwoningen te realiseren. Toen een aantal jaren niet in dienstverband. Met een aantal leuke mensen hebben we Tractief, proces- en interimmanagers voor vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling opgezet. Tenslotte ben ik directeur Stadsontwikkeling en vervolgens directeur Binnenstad en Stedelijke Kwaliteit bij de gemeente Rotterdam geworden. Kortom, een hele zwerftocht waarbij ik elke keer weer nieuwe aspecten heb geleerd.


Welke drie resultaten ben jij het meest trots op?
Als ik deze vraag beperkt tot mijn tijd bij de gemeente Rotterdam dan ben ik het meest trots op:
1. Stadsvisie Rotterdam 2007. Een visie waarin compact werd aangegeven waar we als Rotterdam heen moesten en waarbij de insteek was af te rekenen met Rotterdam als projectenstad. Het werken vanuit integrale gebiedsontwikkelingen, in sociaal, fysiek en economisch perspectief stond centraal.

2. De Binnenstad als citylounge. Een Binnenstad is het visitekaartje voor de stad en door ook de Binnenstad integraal aan te pakken, heeft de Binnenstad zich enorm versterkt. Het meest trots ben ik natuurlijk op de aanpak van de buitenruimte. Er is zoveel gebeurd en het heeft zo een enorme impact op het imago van de stad. Vergroenen en verbinden (van de gebieden met elkaar) noemen we dat. Hoewel verbinden ook een sociale connotatie heeft, namelijk het verbinden van mensen. Ook ben ik erg blij met de aandacht die architectuur weer heeft gekregen. Goede architectuur is enorm belangrijk voor de economie van de stad.

3. Imago van Rotterdam. Ik ben in het verlengde van het vorige enorm trots dat we met elkaar het imago van de stad zo hebben kunnen verbeteren. Deels door zaken daadkrachtig aan te pakken, maar ook door over de stad positief te gaan praten en te (laten) publiceren.

Wat is dat nu anders, als je zegt dat je in Rotterdam werkt, dan een aantal jaren geleden.


Jij bent altijd een groot voorstander geweest voor een RCD wat goed is verbonden met de rest van de binnenstad. Wat is RCD voor jou?
Als je het hebt over verbindingen met de rest van de Binnenstad dan klopt dat, maar niet alleen fysiek. Rotterdam Central District is als gebied enorm belangrijk omdat het voor veel mensen de entree van de stad is, er enorm veel interessante en innovatieve bedrijven gevestigd zijn, er een uitgaangsscene is en er mensen wonen. Maar het is ook gewoon onderdeel van de hele Binnenstad. Dat is nu juist zo mooi. In welke Binnenstad kan je je als bedrijf vestigen naast een Centraal Station, in een innovatief milieu waar een Cambridge Innovation Centre is gevestigd. Waar een poppodium, een hiphophuis en een Biergarten zijn. En waar op loopafstand zich gevestigde cultuur bevindt zoals de Schouwburg, de Doelen. En nu doe ik heel veel bedrijven en retail nog te kort.

En al de mensen achter deze organisaties kunnen elkaar inspireren om tot mooie nieuwe ontwikkelingen te komen. Kortom, Rotterdam Central District is van een totaal ondergekwalificeerd gebied nu een echt innovatief centrummilieu geworden, dat tot grote hoogtes kan uitgroeien.


Vorig jaar heeft vereniging RCD nauw met jou en je team samengewerkt aan de herijking van de RCD. Op dit moment wordt dit verder uitgewerkt naar een uitvoeringsprogramma en ontwikkelstrategie. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden die van invloed zijn op de toekomst van RCD. Wat zou jij de samenwerkende partners (gemeente en marktpartijen) willen meegeven richting de toekomst?
We hebben met elkaar, de Vereniging en de gemeente een mooi herijkingsdocument gemaakt. Nu gaat het er inderdaad om het RCD weer verder te ontwikkelen. Er zijn een paar zaken die ik mee zou willen geven.

Allereerst, blijf gaan voor het innovatieve, veelzijdige milieu zoals ik hierboven heb beschreven. Ga dus niet bij de fysieke gebiedsontwikkeling voor het geld alleen, waarmee je vermoedelijk alles van cultuur en retail op een gegeven ogenblik wegdrukt. Want dan wordt het gebied weer een standaard gebied zoals er zovele zijn. In het verlengde hiervan, bewaar de kleinschalige sfeer bij de Delftsestraat zoveel als mogelijk. Er mag in dat gebied wel nieuwbouw komen, maar ga niet voor tabula rasa. En zorg ook voor innovatieve woningbouw in het gebied.

In de herijking wordt nadrukkelijk gesproken over verbinden, delen en duurzaamheid.

Ik zou het fantastisch vinden als alle bedrijven die gevestigd zijn in het RCD, nadrukkelijk zouden gaan voor verduurzaming van hun bedrijfsvoering. Hierin elkaar ook zouden vinden en dit als onderscheidend element zouden uitdragen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan carsharing voor het hele gebied. Met een goede app en met voldoende shareautos zou elk bedrijf zijn lease auto's kunnen afschaffen. Alle medewerkers zouden dan op de fiets of met openbaar vervoer naar het werk kunnen en indien nodig in het gebied auto's lenen. En zo is er natuurlijk nog veel meer te bedenken.

Astrid, bedankt voor je inzet en bezieling en TOT ZIENS!
LID WORDEN