Vandaag de 2e van een serie van drie avonden over de Wij-samenleving georganiseerd door De Nieuwe Poort. We gaan op zoek naar wat ons verbindt. Doorbreek het wij-zij denken en ga in gesprek over wat ons tot één volk maakt.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, proberen een antwoord te vinden op de vragen: Wie zijn wij in Nederland? Op welke manier is Rotterdam een voorbeeld voor de rest van Nederland? Welke verschillen ontstaan er tussen stad en platteland? En zijn die overbrugbaar?
Zihni Özdil (NRC-columnist), Frederieke Hegger (RTLZ) en Wouter van Noort (NRC) begeleiden de avonden. Aansluitend is er een borrel.
Over de WIJ-samenleving
Arm versus rijk. Allochtoon versus autochtoon. Jong versus oud. In een samenleving waarin we steeds vaker tegenover elkaar staan is de noodzaak om op te zoek te gaan naar wat ons verbindt groot. Wat maakt ons tot een volk, wat is nieuw Nederlanderschap? Ahmed Aboutaleb tracht, met zijn visie op de WIJ-samenleving, daar een antwoord op te geven en het wij-zij denken te doorbreken. “WIJ, dat zijn alle mensen die de rechtstaat als norm hanteren. WIJ, dat zijn de jongeren en de ouderen, degenen die hier geboren zijn of pas later in hun leven zijn komen wonen. WIJ, dat zijn alle mensen, met of zonder religie, de zeker-weters en de twijfelaars.”
Maar hoe doe je dat: op zoek gaan naar wat ons bindt, naar (nieuw) Nederlanderschap? Door met elkaar in gesprek te gaan. Niet in een klein groepje gelijkgestemden, maar met een breed pallet aan mensen uit verschillende hoeken. Die met de poten in de modder staan, verbinden of juist de knuppel in het hoenderhok gooien.